Szállásfoglalás

21-02-2020
22-02-2020

Szeretettel köszöntjük honlapunkon!

_______ KEDVES LÁTOGATÓ! _______

Kérjük, engedje meg, hogy ezúton mutassuk be Önöknek a székely Sóvidéket és környékét, vendégházunkat és szolgáltatásainkat! "Sóvidéknek nevezik, pedig a Korond vize és a Kis-Küküllő völgyét is le Szovátáig, azon több négyszög mérföldnyi sófekvetről..." idézve Orbán Balázs, Székelyföld leírása monográfiájából. Reméljük oldalunk segítséget nyújt az ideális szálláshely kiválasztásában, és Önt is vendégünkként üdvözölhetjük a jövőben.

Családbarát szállás Erdélyben, Székelyföldön - Sóvidék Panzió & Vendégház - Parajd (Felsősófalva)

Asztmás betegségek gyógykezelése a parajdi sóbányában

Őszi-tavaszi úticél lehet a sóbányai kezelés

A barlangok és a mesterséges föld alatti üregek (bányavágatok, tárók) gyógyhatását már évszázadokkal ezelőtt ismerték. A természetes és a mesterséges üregek légzőszervi bántalmakra gyakorolt kedvező hatásának tudományos kutatása és rendszeres orvosi felügyelet alatti alkalmazása csak a legutóbbi évtizedekben indult meg.

A parajdi sóbánya

Parajdi sóbányaA világon számos hajdani sóbányájának (pl. Lengyelországban Wieliczkában, illetve Erdélyben, Parajdon) felhagyott tárnáit használják orvosi felügyelet mellett az asztmások, legúti betegségben szenvedők gyógyítására. A sóbányák gyógycélú megnyitása kiváló terápiás lehetőség elsősorban asztma, idült légcsőhurut, pollenek okozta allergiák esetében, de egyes bőrbetegségek, ekcéma, pikkelysömör kiegészítő kezelésére is szintén alkalmazható.

Gyógykezelés, szpeleoterápia a parajdi sóbányában

A gyógykezelés a parajdi sóbányában az 1960-as években kezdődött a régi Dózsa György-bánya egyik bővített kamrarendszerében a néhai dr. Veres Árpád körorvos kezdeményezésére, aki többéves kísérleti kezelésben kimagasló eredményeket ért el, és erről tudományos ülésszakon be is számolt. Ennek folytatásaként a marosvásárhelyi belgyógyászati klinika munkatársai Maros és Hargita megyében felmérést készítettek az asztmás betegségről. Javasolták a bányakezelést és e téren tovább folytatták tudományos tevékenységüket, amelyről 30 tudományos dolgozatban számoltak be. Az 1970-es évek elején Veres doktornak és a klinika munkatársainak megalapozott javaslatára Parajdon az asztmás betegeknek egy negyvenágyas fektetőt alakítottak ki. Ettől kezdve megnövekedett a betegségüket itt kezeltető betegek száma, ami már a kezdetben elérte az évi 8-9 ezret.

1980-tól a kezelési és látogatási részleget a bánya 50-es szintjén rendezték be, amely a felszíntől kb. 120 m mélyen van. A bejárattól a betegeket és a turistákat a sótárolókban vágott 1250 méter hosszú alagúton át autóbuszok szállítják a klímaterápiás kezelésre alkalmas óriási bányaterem bejáratáig. Innen 170 lépcső visz le a még mélyebben fekvő hatalmas csarnokba. Lent kősó a mennyezet, a falak és a padló, minden csillog. A levegő hőmérséklete 15-16 Celsius fok, a relatív páratartalom 50–70 százalékos, a radonsugárzás pedig a felszínen mértnek a kétszerese. Ez a radioaktivitás ebben a mennyiségben serkentőleg hat, a konyhasótartalmú levegő pedig steril, csíramentes és görcsoldó.

A sóbánya gyógyító hatásmechanizmusa

Parajdi sóbányaA barlangi gyógyászattal behatóan foglalkozó orvosok véleménye szerint számos fizikai, vegyi és biológiai tényező együttes hatásmechanizmusa okozza a barlangterápia hatékonyságát. Az egyik legfontosabb a föld alatti levegő nagyfokú tisztasága (sterilitása). Az allergének és a légutakat izgató "inhalációs ártalmak" hiánya, mind a barlangok, mind pedig az üzemen kívüli bányaszintek mikroklímájának jellemző sajátossága. Míg a nagyvárosok levegőjében lebegő részecskék, az ún. "csíraszám" 1000 db/cm3-nél is több, a föld alatti üregekben néha 100-nál is kevesebb. A parajdi sóbánya gyógykezelési szintjén ez a szám 180-270 között mozog. Megtalálhatók benne bizonyos gombaféleségek, amelyek közül egyesek antibiotikum termelésére is alkalmasak. A parajdi bánya levegőjében található szuszpenzióban levő parányi sórészecskéknek is kedvező hatást tulajdonítanak. Előnyös az is, hogy a bányában néhány tizednyi °C eltéréssel, állandó (hideg évszakban 15,6, míg a nyári szezonban 15,8 °C -fok) a levegő hőmérséklete.

Az asztma a világ egyik leggyakoribb krónikus betegsége, amely több mint 300 millió embert érint, sajnos az utóbbi évtizedben egyre több gyermeket is. Egy közelmúltban készített nemzetközi felmérés megállapítása szerint az asztmások nagy része nem kap megfelelő kezelést. A krónikus asztmás betegek számára – a gyógyszeres kezelés mellett – nagyon fontos a sóbányában történő kezelés is. Nem árt tudni, hogy Erdélyben csak a székelyföldi Parajd községben lévő sóbányában kezelnek hatékonyan asztmás betegeket. Romániában ugyan még két sóbányában van ilyen kezelés, viszont egyik helyen sem olyan száraz a klíma, mint a parajdi sóbányában, amely nem elhanyagolható tényező.

Tartalmas időtöltés, csodálatos környezet

Parajdi sóbányaA villanyvilágítással és állandó szellőztetéssel ellátott tágas kamrákban játszótér, ökumenikus kápolna, büfé-vendéglő, számtalan ülő- és játszóalkalmatosság, billiárd és asztalitenisz, internetszalon, sportlehetőség (kézi- és tollaslabda), gyermekjátékok kölcsönzése és a minikönyvtár teszik változatosabbá a napi kötelező négy órás kezelési programot. A gyerekek számára rendkívüli élmény a föld alatti világ játszótere. A lent tartózkodás alatt szakember vezeti a gyógytornát és a sétát, mellyel fokozatosan növelhető a betegek fizikai terheléshez való alkalmazkodóképessége. A test gyógyulása mellett lelki támaszt nyújt az 1993-ban felszentelt, Nepomuki Szent János védelmébe ajánlott templomrész.

A parajdi sóbányában elért eredmények azt mutatják, hogy a szpeleó- és klimatoterápiás föld alatti kezelés egy egyszerű és hasznos módszernek tűnik, hozzájárul a betegek légúti panaszainak javulásához, a lelki egyensúly és a vegetatív idegrendszer tónusának a helyreállításához.

A gyógykezelésre jelentkezők korhatára 2-60 év, akik állandó orvosi felügyelet alatt gyógyulhatnak.

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!" ( - Tamási Áron - )

Térbeli elhelyezkedés

Sóvidék Panzió & Vendégház Parajd mellett (3 km) Felsősófalván fekszik. Közel van Parajd (3 km), Korond (7 km), Szováta (10 km). Bővebben...

Szállás, ellátás

A családi ház emeletén 4+1 db vendégszoba (8-10-12 fő rrészére), közös nappali, étkező helység-konyhasarok áll a vendégek rendelkezésére. Bővebben...

Szolgáltatások

A nagy udvaron zárt parkoló, filagória, sós dézsa, a kertben játszótér áll a gyerekek rendelkezésére. Előzetes megbeszélés alapján csoportoknak félpanziós ellátást biztosítunk. Bővebben...

Sóvidék, mint a vendégház névadója

Kedves Látogató! 
Engedje meg, hogy ezúton mutassuk be Önöknek a Sóvidéket és környékét, vendégházunkat és szolgáltatásainkat!·Reméljük oldalunk segítséget nyújt az ideális szálláshely kiválasztásában, és Önt is vendégünkként üdvözölhetjük a jövőben. " Sóvidéknek nevezik, pedig a Korond vize és a Kis-Küküllő völgyét is le Szovátáig, azon több négyszög mérföldnyi sófekvetről..."Bővebben...

Felsősófalva (Parajd község) Székelyudvarhelytől mintegy 32 km-re északnyugatra, a Korond-patak  jobb partján, Parajdtól délkeletre 3 km-re fekszik. E kis erdélyi település nagymúltra visszatekintő kicsiny székely-magyar falu, a Székely-Sóvidék egyik legrégebbi központi települése, hiszen az oklevelek már 1493-ban említik "Soofalva" néven. Bővebben...

Hasznos információk, tudnivalók

  • Bejelentkezés a szállásra: 16:00-21:00 óra között
    Kijelentkezés a szállásról: 8:00 - 12:00 óa között
    Csendóra: 22:00 - 07:00 (legény és leánybúcsúk nem tarthatóak)
  • Étterem, bár, reggeli lehetőség a közelben
  • Ingyenes! A Wi-Fi a szállás minden részén elérhető és ingyenes.
  • A helyszínen ingyenes privát parkolási lehetőség biztosított (foglalás nem szükséges).
  • A hegyekre néző szobák, a Sóhegy, Sószoros 15 perces sétára van a szálláshelytől